onsdag 28 september 2011

Blod Eld Död kapitel 2 och 3: HEAVY LOAD och BATHORY

Om det första kapitlet var lite ytligt så fortsätter boken med ett mycket större djup. Kapitel 3 behandlar HEAVY LOAD och var intressant då det bandet kanske inte fått den uppmärksamhet som det faktiskt förtjänar. Kanske att det blir lite mycket namedroppande utan längre förklaringar men jag förstår att författarna försökt hålla nere antalet sidor i boken.

I kapitel 3 visar Johannesson och Klingberg hur ett kapitel skall se ut. Med djup, inlevelse, detaljer, ny fakta och mycket känsla intervjuas bland annat Quorthon's pappa för att skildra en av de stora inom genren. Strålande! Jag hoppas att nästa kapitel(om Dead) fortsätter på samma sätt.

tisdag 27 september 2011

TAAKE: Nordbundet

Förra veckan släppte TAAKE nya skivan "Noregs Vaapen". På skivan gästar bland andra Demonaz, Nocturno Culto och Attila Csihar. Detta kan vara riktigt, riktigt bra och jag går och väntar på att mitt exemplar skall trilla ner i brevlådan. Som en försmak har en video släppts till låten Nordbundet och den kan ses nedan:

måndag 26 september 2011

Blod Eld Död kapitel 1: NIFELHEIM

Gårdagkvällen spenderades lyssnandes till NIFELHEIMs "Envoy Of Lucifer" och läsandes första kapitlet i Blod Eld Död som behandlar just NIFELHEIM. Kapitlet var ganska kort och handlade till stor del om hur Hellbutcher, Tyrant och kanske framförallt NIFELHEIM som band påverkats av "Bröderna hårdrock"-historien. Går det att vara ett seriöst bm-band och samtidigt ha den image som killarna faktiskt fick?

Kapitlet skrapar på ytan när det gäller det verkliga NIFELHEIM men det blir inte mer än så. Ideologi nämns i förbifarten, texterna inte alls och likaså synen på bm som fenomen.

Jag hoppas att författarna tar upp tråden i kommande kapitel. Ikväll blir det fortsatt läsning uppkrupen i soffan med lita tända ljus lyssnandes till bland annat BATHORY som behandlas i kvällens kapitel. Det är väldigt skönt att läsa en välskriven bok av svenska författare med gedigen bakgrund, jag hoppas bara och tror att vi får läsa lite mer djup framöver.



fredag 23 september 2011

Blod Eld Död



Höjdpunkten under dagens besök på bok- och biblioteksmässan i Göteborg var utan tvekan införskaffandet av Blod Eld Död. Drygt 350 sidor svensk metalhistoria med kapitel som behandlar NIFELHEIM, BATHORY, Pelle Dead Ohlin, DISSECTION, högerextremism, DARK FUNERAL, Kvarforth, ENTOMBED, WATAIN med mera, med mera.

Boken verkar helt enkelt vara en guldgruva för den som är intresserad av svensk metal och då kanske särskilt svensk black metal. Jag hoppas verkligen att Ika Johannesson och Jon Jefferson Klingberg lyckats med vad de föresatt sig att göra, boken kan i så fall vara hur bra som helst. Detta får tiden utvisa och jag återkommer självklart i frågan.

torsdag 15 september 2011

GORGOROTH, VADER och VALKYRJA besöker Sverige

Hösten/vintern ser ut att bli en av de bästa på länge när det gäller intressanta konserter och nu är det också klart att paketet med GORGOROTH, VADER och VALKYRJA besöker Göteborg och Stockholm. Det är den 5 på Parken respektive den 6 november på Klubben som det skall spisas framförallt Pest vid mikrofonen. VADER och VALKYRJA har spelat i Göteborg för inte så länge sedan och framförallt den tekniska skickligheten bland musikerna i VADER, med trummorna i fokus, och engagemanget i VALKYRJA imponerade då. Vid den här spelningen är det dock GORGOROTH som kommer stå i mitt fokus och det skall bli riktigt spännande att se vad de kan prestera på en så intim scen som Parken.


söndag 11 september 2011

WATAIN och SHINING och "sälja" guld

Som bland andra Kim Bloggar rapporterat avslutar WATAIN sin "Lawless Darkness"-turné med två konserter i Sverige. Den 4 november spelar de i Stockholm och den 6 i Göteborg.

Med hjälp av tidningen Sweden Rock lyckades WATAIN under 2010 få singeln Reaping Death att "sälja" guld, det vill säga över 10 000 kopior. Tydligen räknas varje sålt exemplar av tidningen som ett sålt exemplar av singeln(vilket ju är minst sagt konstigt). Nu har SHINING fått samma förmån av samma tidning och därmed har singeln Förtvivlan, Min Arvedel också "sålt" guld. Detta sätt att räkna känns minst sagt tveksamt.

torsdag 8 september 2011

WOLVES IN THE THRONE ROOM

WOLVES IN THE THRONE ROOM har precis släppt "Celstial Lineage" och den första svenska recensionen är skriven av GP:s Kalle Malmstedt och skivan får fyra av fem i betyg:

"...Du befinner dig plötsligt i en stuga där amerikaner i rutiga skjortor tonsätter en distad men märkligt vacker mardröm om jordens undergång. ... Wolves in the throne room behöver ingen corpse paint och satanism. De kan förmedla naturens vrede så bra att du blir förhäxad ändå. Gillade du Black cascade älskar du det här. Är du ny i stugan har du tur. Wolves in the throne room har aldrig varit så här lugna och tillgängliga. Öppnar du öronen är du förlorad." GP






Jag väntar med spänning på mitt exemplar och återkommer självklart i ämnet.

tisdag 6 september 2011

BLUT AUS NORD


Den 11 november släpps BLUT AUS NORDs "777 - The Desanctification". Albumet är den andra delen i en tänkt trilogi där den första delen "777 - Sect(s)" släpptes i april. Killarna uppvisar samma fantasi som på föregångaren och döper därmed de sju spåren till Epitome VII ... Epitome XIII spännande... Tur att musiken är så bra att de kommer undan med det.

Trailer:


Epitome 2 från "777 Sect(s)":

söndag 4 september 2011

ANAAL NATHRAKH och DIMMU BORGIR men inte tillsammans

ANAAL NATHRAKH är klara för nästa års Inferno festival som hålls den 4-7 april. Klara dit är även BORKNAGAR, ARCTURUS, WITCHERY och AGALLOCH.


DIMMU BORGIR kommer under november att göra 11 klubbspelningar i Storbritannien. Inför varje konsert får fansen rösta mellan tre album som bandet sedan genomför i sin helhet. Konserten avslutas sedan med ett set bestående av blandade låtar. Skivorna som det går att rösta på är "For All Tid", "Stormblåst" och "Enthrone Darkness Triumphant".