torsdag 30 juli 2009

IMMORTAL - "All Shall Fall" artwork


Hösten börjar så smått närma sig och därmed ett par intressanta skivsläpp. Bland annat släpper ju IMMORTAL "All Shall Fall" och idag visade de upp en bild på det som skulle kunna vara en del av det kommande omslaget.

Jaha hur spännande var det var min första tanke. Ser ut att vara inspirerat av BEHEMOTH blev den andra och avslutningsvis gjorde jag en liten jämförelse med tidigare numera klassiska omslag:

1992 års "Diabolical Fullmoon Mysticism"
"Pure Holocaust", 1993
"Battles In The North", 1995
"Blizzard Beasts", 1997
"At The Heart Of Winter", 1999
"Damned In Black", 2000
"Sons Of Northern Darkness", 2002

Med tanke på hur tidigare omslag sett ut skulle jag bli mycket besviken om bilden tillhörande det nya albumet blev det nya omslaget. Inte för att de gamla omslagen alltid är så snygga men de ÄR IMMORTAL och på bandets omslag skall medlemmarna vara med, så enkelt är det. Självklart finns "At The Heart Of Winter" med som undantaget som bekräftar regeln.

1349 - "Works Of Fire, Forces Of Hell"

Nämnde inte något om det nedan i recensionen nedan men "Revelations Of The Black Flame" finns att köpa i (minst) två versioner, en vanlig och en med en bonusdisc. Den extra skivan kallas "Works Of Fire, Forces Of Hell" och består av 6 låtar inspelade i Stockholm 2005.
Låtarna är:
Hellfire
Chasing Dragon
Satanic Propaganda
I Am Abomination
Manifest
Slaves To The Slaughter

Fokus ligger alltså på det då aktuella albumet "Hellfire" men som ni kan se så återfinns även äldre spår.
I konvolutet står det bland annat:
"It was performed in front of 18 swedes, a drunk mexican and a german hooker."

Prisskillnaden mellan de olika versionerna av "Revelations Of The Black Flame" är försumbar vilket gör att det bara är den med bonusdisc som är aktuell att köpa. Själva inspelningen finns det inget att klaga på utan ljudet är bra och trots bristen på publik låter det som om det var en bra spelning.

söndag 26 juli 2009

1349 - "Revelations Of The Black Flame"

Då var det äntligen dags. Fyra år efter "Hellfire" kom så "Revelations Of The Black Flame". Från att tidigare ha släppt musik nästan årligen tog det denna gång alltså nästan fyra år och anledningen stavas Frost och hans medverkan i SATYRICON. Under de senaste tre åren har hans SATYRICON släppt både "Now Diabolical" och nu senast "The Age Of Nero" samt turnerat flitigt. När Frost haft tid under pauser i turnerandet han sammanstrålat med de andra i 1349 för att spela in "Revelations Of The Black Flame".

1349 har med en energi, ett tempo och en råhet, demonstrerat kanske främst genom Frosts trumspel och Ravns röst, stått för något speciellt inom extrem metal vilket gjort bandet väldigt populärt. Det var nog också därför som nya albumet var så efterlängtat och reaktionerna på det blev så blandade. Många recensenter uttryckte sitt missnöje medan andra hyllade den nya riktningen gruppen valt. Men vilka är då skillnaderna jämfört med de tidigare albumen?

Om bandet tidigare släppt skivor med ett ganska (relativt) jämnt, stenhårt, piskande, smattrande tempo rakt igenom med en klar ljudbild står "Revelations Of The Black Flame" för något annat.
Tempot varieras väldigt mycket, från det smattrande vi är vana vid till plinkande pianon, plockande gitarrer eller andra akustiska eller svepande och doomiga inslag. Det finns inte samma enkla hårda formel som tidigare utan musiken väller eller rullar fram som en ångvält som mosar allt på vägen fram. Tyngden fås genom att tempot bitvis sänkts rejält, mixen är skitigare, effekter har större plats på skivan och Ravns röst är mer mässande än tidigare.

Det är inga problem att känna igen 1349 på "Revelations Of The Black Flame" men jag kan förstå att de som förväntade sig en "Hellfire II" blev konfunderade och kanske besvikna. Jag tycker dock att bandet gjorde helt rätt. På de senaste skivorna körde de ett spår till max och nu ville de utvecklas och göra något nytt. Alltför många band fortsätter i sina invanda spår utan att utvecklas.

Allt är dock inte bra på skivan. Till exempel spretar den väl mycket, det saknas lite kontinuitet, ibland blir den väl lugn och vissa delar är svagare än andra men som helhet växer den fortfarande för varje lyssning. Till skillnad från "Liberation" är det ingen skiva jag kommer att sätta på bara för att höra 'den där bra låten' utan sätter jag på "Revelations Of The Black Flame" så lyssnar jag på hela från början till slut. Gör jag det så får jag ett ljudlandskap som växlar mellan att sakta mala ner det som kommer i dess väg och krossa det med smattrande trummor samtidigt som stämningen och de ständiga kontrasterna i musiken gör skivan hypnotisk och fängslande.

Det är inte bandets bästa skiva med jag tror att den var ett nödvändigt steg i utvecklingen. Nu har bandet även testat på denna inriktning och kan om två år komma tillbaka med ett nytt album som tar det bästa ur två världar. Mer fart än på "Revelations Of The Black Flame" men lite mer variation är på till exempel "Hellfire".

torsdag 23 juli 2009

Fortfarande utomlands

Fortfarande utomlands och därför så tyst här på bloggen. Kan dock rekommendera besök hos Kims blog, Metallbibliotekarien och Metal 4 Life som rapporterar om respektive Sonisphere, METALLICA, BEHEMOTH och THE GRIT.

Kommer hem till Sverige om ett par dagar och räknar med att återkomma med bland annat tankar om 1349s senaste släpp då.

fredag 10 juli 2009

DARK FUNERAL spelar in nytt

DARK FUNERAL rapporterar pa bandets MySpace att bandet borjat spela in uppfoljaren till 2005 ars "Attera Totus Sanctus":

"Finally! Today, July 10 we will enter the Abyss studio together with producer Peter Tägtgren (HYPOCRISY, PAIN) to begin the recording of a new, yet-untitled, full-length album. Not sure how long it’ll take to finalize and nail the new stuff, but we’re roughly expecting to spend the next four-five weeks or so in the studio."

Betalar dyrt for Internet har utomlands sa det blir korta inlagg framover...

SORHIN

Etiketten Norma Evangelium Diaboli brukar innebära kvalitet. Band som DEATHSPELL OMEGA och WATAIN ligger på bolaget och till skillnad från andra satsar de inte på kvantitet utan på ett fåtal band. Ett av dessa band är det gamla svenska bm-bandet SORHIN.

Från SORHINs inofficiella MySpace:
"Borlänge black metal band SORHIN feature ex-Setherial and Midvinter drummer Zathanel. SORHIN, then with drummer Shamaatae of Arckanum as session man, first offered a 1993 demo "Svarta Själars Vandring" followed by a further effort in 1995 "I Fullmånens Dystra Sken." Band members would also be operational with Fafner, releasing the demos "Stycken Mörkre" in 1993, "Stycken Hata Kristers Blo" during 1994 and the 1995 compilation session "Trolskust."

Norma Evangelium Diaboli släppte i höstas hela SORHINs katalog inklusive ett par tidigare outgivna spår i en LP-box alternativt en CD-box. LP-boxen (som rekommenderas) innehåller två LP, en dubbel 10" och en 7", en 16-sidig booklet och en A1 poster.

Releasedatum för IMMORTALs "All Shall Fall"

Den 25 september släpps IMMORTALs kommande album "All Shall Fall" i Europa.

torsdag 9 juli 2009

1349 - "Revelations Of The Black Flame" och semester

Idag landade äntligen 1349s "Revelations Of The Black Flame" i brevlådan. Jag brukar försöka köpa skivorna i de lokala skivbutikerna, för det finns fortfarande ett antal sådana kvar här i Göteborg, men mottagandet senast var minst sagt kallt. Det verkar vara beroende på vem som jobbar för tillfället vilket är tråkigt. Denna gång skulle det både ta lång tid och bli ganska dyrt så jag beställde från internet istället. Idag landade alltså paketet men endast en av de fem beställda skivorna låg i paketet då resten tydligen inte fanns i lager. Jag åker iväg imorgon och kommer befinna mig utomlands ett par veckor och hade sett fram emot lite ny musik i ipoden men får alltså nöja mig med 1349s nya. Resan kommer även innebära att rapporteringen här på bloggen troligen blir lite lidande de närmsta två veckorna, skall dock försöka skriva lite även på resan om jag får tillgång till Internet.

Jag har hunnit lyssna igenom "Revelations Of The Black Flame" ett par gånger nu och det är minst sagt stor skillnad om man jämför den med de äldre skivorna. Ett helt annat tempo, nya influenser och en ny stämning som man inte förknippat med bandet tidigare. Än så länge är jag faktiskt positivt överraskad med tanke på alla negativa recensioner men jag får återkomma efter min resa då jag hunnit lyssna in mig mer.

tisdag 7 juli 2009

SARKE på Wacken Open Air tillsammans med Tom Gabriel Warrior

Tom Gabriel Warrior numera i TRIPTYKON men tidigare i HELLHAMMER och CELTIC FROST rapporterar på sin blogg att han kommer att göra SARKE sällskap på scen under årets Wacken Open Air. Jag har tidigare skrivit om SARKE som består av bland annat Nocturno Culto[DARKTHRONE] och Sarke[KHOLD, TULUS, OLD MAN'S CHILD] här.

Warrior: "It's an honor and a privilege to be invited to appear onstage with Sarke, a group whose line-up doesn't only contain personal friends but also musicians I respect deeply. We shall make our appearance at Wacken a truly special event!"

SARKEs MySpace.
TRITYKONs MySpace.

måndag 6 juli 2009

GORGOROTH - "Quantos Possunt ad Satanitatem Trahunt"

GORGOROTHs "Quantos Possunt ad Satanitatem Trahunt" är nu färdiginspelad och skall mixas för att kunnas släppas den 21 oktober i Europa.

Låtlista:
1. Introibo ad Alatare Satanas
2. Aneuthanasia
3. Building a Man
4. Prayer
5. Rebirth
6. Cleansing Fire
7. New Breed
8. Human Sacrifice
9. Satan-Prometheus

fredag 3 juli 2009

Hole in the Sky - 25 till 29 augusti

Årets Hole in the Sky i Bergen verkar kunna bli något alldeles speciellt. Förutom artister som AURA NOIR, CANDLEMASS, ENSLAVED, GORGOROTH, KOLDBRANN, NIFELHEIM, PENTAGRAM, SARKE och TAAKE verkar två av spelningarna kunna bli något att minnas.

För det första blir det GORGOROTHs första spelning sedan splittringen och därmed är det en helt ny version av bandet som uppträder. Konserten, och hela festivalen, är också utannonserad som en hyllning till Erik 'Grim' Brødreskift (1966-1999) som spelade trummor i bandet 1996-1997 men som dog ett par år senare av en överdos. Det har utlovats låtar från bandets tidiga, och därmed mycket bra, skivor. Man kan väl även tänka sig att bandet kommer att välja låtar från de skivor där så stor del av dem varit med och det innebär ju de tidigare skivorna.

Den andra mer speciella konserten blir nog ENSLAVEDs. Bandet har utlovat en ordentlig genomgång av hela bandets historia inklusive att spela hela "Hordanes Land" med Samoth och Trym från EMPEROR som gäster. Även andra prominenta gäster som LG Petrov från bland annat ENTOMBED, Attila Csihar från bland annat MAYHEM, Nocturno Culto från DARKTHRONE samt Faust från tidiga EMPEROR kommer dyka upp under kvällen.

Den 25 till 29 augusti pågår Hole in the Sky i Bergen, Norge.

onsdag 1 juli 2009

GORGOROTH - "Quantos Possunt ad Satanitatem Trahunt"

GORGOROTH håller som bäst på att spela in "Quantos Possunt ad Satanitatem Trahunt" i Stockholm. Jag har berört bandet, kontroverserna och splittringen flera gånger och nöjer mig nu med att påminna om de aktuella medlemmarna utifrån ett gammalt inlägg:
"GORGOROTH består nu av Infernus som är den ende originalmedlemmen. Pest(sång) var med i mitten av 1990-talet och är nu (äntligen) tillbaka, Tormentor(gitarr) var med mellan 1996 0ch 2002 och är även han tillbaka. Nya i bandet är Frank Watkins(bas) från Obituary och Tomas Asklund(trummor) från bland annat Dark Funeral och Dissection."

En alldeles färsk rapport från ett besök i studion under inspelningen av nya skivan hittas här. Det är Twilightheart som rapporterar för sidan sheol-magazine samt för tidningen "Zero Tolerance".

Nedan kan ni se ett liveklipp från 1996 då bandet med Pest i spetsen framför låten Katharinas bortgang från debutskivan "Pentagram" som släpptes 1994. Rekommenderas!

MAYHEMs tidiga historia

Det finns ett flertal youtube-filmer som handlar om black metal. En nästan sju år gammal sådan som jag bara nämnt någon gång men inte skrivit mer om är "MAYHEM - Cult of Aggression".

Filmen består till stor del av intervjuer med Kjetil Manheim som spelade trummor mellan 1984 och 1988 samt Necrobutcher som skött basen under större delen av MAYHEMs tid som band förutom under inspelningen av "De Mysteriis Dom Sathanas". Även de dokumentära delarna om Dead ges stort utrymme i filmen.

Behållningen med filmen är främst att höra Manheim prata om Euronymous, viljan att vara underground och att ha en speciell image samtidigt som de ville turnera och sälja skivor. Det var även intressant att höra om Necrobutchers reaktion på Deads självmord och de efterföljande händelserna som ledde fram till att han (tillfälligt) hoppade av bandet.

Filmen gjordes av Stefan Rydehed när han gick på Katrinebergs folkhögskola och meningen var inte att den skulle släppas. Istället var den tänkt som en pilot till den betydligt mer kända ”Pure fucking Mayhem” men en kompis till Stefan lade ut den på Youtube. För den helt underbara berättarrösten står bibliotekarien Jarl Nilsson.

Ingen dag två av Metaltown

På grund av diverse omständigheter blev det inget besök på Metaltowns andra dag. Är ju även ett antal konserter under fredagen som jag inte skrivit om då jag antingen missade dem helt eller bara såg kortare delar av dem. Tur då att både kim bloggar och Metal 4 Life publicerar sköna rapporter inklusive bilder från Metaltown.
Återkommer med lite allmänna åsikter om årets Metaltown och tankar inför nästa år men missa nu inte reportagen på kim bloggar och Metal 4 Life!